Sağlık

Aronyanın Kanser Üzerindeki Etkileri

Aronyanın Kanser Üzerindeki Etkileri

Aronyanın Kanser Üzerindeki Etkileri

 

Aronyanın Kanser Üzerindeki Etkileri Doğadaki besinler çoğu zaman pek bilinmeyen faydalarıyla hastalıklara çözüm sağlama yolunda rol oynar.
Yapılan araştırmalar, bunlardan biri olan aronya meyvesinin kanserle mücadelede oldukça etkili olduğunu düşündürmektedir.

Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) göre kanser, küresel olarak ikinci önde gelen ölüm nedenidir (6 ölümden 1’i kansere bağlıdır). 2018 yılında yaklaşık 9,6 milyon ölüm kanserden kaynaklanmıştır.

Kanser vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir ancak en yaygın türleri; akciğer, meme, kolorektal, prostat, deri (melanom olmayan) ve mide kanserleridir. Hastalığın gelişimi, vücudun farklı bölgelerini istila edebilen ve diğer organlara yayılabilen anormal hücrelerin hızla oluşması ve büyümesiyle ilgilidir. Metastazlar önemli bir ölüm nedenidir. Kanserle ilişkili risk faktörleri arasında yüksek vücut kitle indeksi, düşük meyve ve sebze alımı, fiziksel aktivite eksikliği, tütün kullanımı ve alkol kullanımı bulunmaktadır.

Aronya hakkında yapılmış birçok bilimsel araştırmayı güvenilir kaynaklardan ulaşmak mümkündür.

Antioksidan Zenginliği: Aronya

Aronya meyveleri antosiyaninler ve polifenoller yönünden çok zengindir. Antosiyaninler; meyveye belirgin koyu kırmızı ve mor rengini verirler. Zengin bir antioksidan kaynağı olup, antiviral özelliği olan ve ayrıca kanser önleyici özelliklere sahip pigmentlerdir. Antioksidanların varlığı hücrelerin asitliğini düşürürler, oksijenle beslerler, serbest radikallerle savaşıp yok ederler.

Pankreas Kanseri için Aronya Özütü

Journal of Clinical Pathology’de yayınlanan bir çalışmada, pankreas kanserinde (yüksek ölüm oranına sahip bir kanser türü) aronya özütünü kullanılmıştır ve testlerde bir kısım hücreler yalnızca kemoterapi ile, bir kısım hücreler ise yalnızca aronya özütü ile tedavi edilerek elde edilen sonuçlar gözlemlenir. Bir diğer hücre grubunda ise ikisinin kombinasyonu kullanılmaktadır. Sonuçlar, her iki bileşen kombinasyonunun kanser büyümesini azaltmada ilaca göre tek başına daha etkili olduğunu ve en yüksek dozlarda bile aronya özütünün sağlıklı hücreler için hiç toksik olmadığını göstermiştir. Bu da büyük bir artıdır, çünkü bu aynı zamanda kanserli hücrelerin büyümesini de yavaşlatır. Ayrıca, 48 saatlik tedaviden sonra, pankreas kanseri hücrelerinde apoptoz (indüklenmiş hücre ölümü) başlamışlardır.

Özofagus (Yemek Borusu) Kanserine Aronya Diyeti

Ohio Eyalet Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yapılan başka bir farmakolojik araştırmada yayınlanan 2010 tarihli bir çalışmada, %5 aronya meyvesi içeren özel diyetle beslenen, kanserojen bileşiğe maruz kalan sıçanlarda özofagus kanserini önlediği görülmüştür. Bu sebeple aronya meyvelerinin tümör oluşumunu ve büyümesini önlemede oldukça etkili olduğunu düşünülmektedir.

Meme Kanserinin Engeli: Antosiyanin Özü

Fitoterapi Araştırmasında (2010) bulunan bir laboratuvar çalışması, antosiyanin özlerinin meme kanserinin büyümesini başarıyla engellediğini göstermektedir.

Kolon Kanserinde de Aronya

Bir başka araştırmada da aronyanın kolon kanseri üzerindeki etkileri gözlemlenmiştir. Kolon kanseri hücreleri, aronya meyve suyuna maruz bırakılmasından sonra % 30-40 oranında inhibe edilmiştir. Araştırmacılar ayrıca, bu tümör hücrelerinin küçüldüğünü kaydetmişlerdir.

Löseminin Önlenmesindeki Rol: Aronya Yaprakları

Aronya yaprakları üzerinde çalışılmış; kanser, lösemi ve diğer kronik hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde etkili olduğu bildirilmiştir. Aronya yaprağının ekstraktında bulunan polifenol bileşiklerinin etkisine bağlı olduğu düşünülen insan lösemi hücre hattı, HL60 hücresi ve insan promiyelositik lösemi hücrelerinin ölümünde rol oynadığı bilinmektedir.

Aronya ve Zerdeçal Faydası

Middlesex Üniversitesi Doğa Bölümü araştırmacıları, kanserle savaşan iki süper besin olan aronya meyvesi ve curcuminin (kurkumin, zerdeçal olarak da bilinen hint safranı baharatında bulunan bir pigment) sağladığı faydaları araştırmışlardır. Bu ikili kombinasyonun kullanılması sonucu kötü huylu hücrelerin çoğalmasını durdurduğu ve bu hücreleri ortadan kaldırdığı tespit edilmiştir.

Bir yanıt yazın