Haberler

Ankaralı çiftçiler ‘süper meyve’nin üretimini arttırmaya başlıyor

Ankaralı çiftçiler 'süper meyve'nin üretimini arttırmaya başlıyor

Ankaralı çiftçiler ‘süper meyve’nin üretimini arttırmaya başlıyor

Ankara’da 35 senedir çiftçilik yapan Mustafa Sami Barshan, birçok hastalığa iyi geldiği için ABD’de ‘süper meyve’ olarak bilinen aronyanın üretimini arttırmak için kooperatif kuracaklarını dile getirdi.

Mustafa Sami Barshan, basın mensuplarına, 35 senedir çiftçilik yaptığını, şu ana dek birçok meyve, aromatik ve tıbbi bitki ürettiğini, araştırmaların ardından ise en çok dikkatini çeken aronyayı üretmeye karar verdiğini ifade etti.

Üretime Ankara’ya bağlı Gölbaşı ilçesinde bulunan Günalan Mahallesi’nde kurduğu çiftlikte başladığını belirten Barshan, aronya fidelerini 4 sene evvel Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden aldığını kaydetti.

Fidanlardan üçüncü sene verim almaya başladıklarını söyleyen Barshan, meyveleri eylülün ilk haftasında rengi siyaha dönünce hasat edeceklerini belirtti.

En yüksek antioksidan içeriğe sahip meyvelerin başında gelen aronyanın kuru ve yaş olarak tüketildiğini, suyunun içildiğini, gıda renklendirilmesinde, ilaç ve kozmetik alanında kullanıldığını anlattı.

Aronyanın piyasada hak ettiği değeri bulabilmesi için üretiminin fazla olması gerektiğine işaret eden Barshan, “Aronya bahçeleri fazla olursa markalaşma olabilir. Hem pazara sürümü hem de piyasada gereken değerini bulması mümkün olur.” ifadelerini kullandı.

“‘Üç köyde markalaşalım’ diyerek yola çıkıyoruz”

Üretimin fazlalaşmasıyla meyveden farklı ürünler elde edilmesinin yolunun açılacağını kaydeden Barshan, şunları kaydetti:

“Bizim dikmemizden cesaret alan Karaali ve Ahiboz köyündeki bazı üreticiler de ‘biz de yapsak’ diye söyledi. Onların da yapmaları için elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz. Aronyayı ülke içindeki piyasasına yetiştirmek için bir dondurmacıya gitsek meyveyi renklendirici olarak kullanacak bile olsa 1-1,5 tonu istemez, ’50-100 ton varsa alayım, devamlılığı sağlayayım’ der. Stoklayarak halletmesi gerekir. Aronya ile yapılacak reçel, pestil gibi diğer ürünlerde durum aynı şekilde. Devamlılık ve ekonomik olmasını sağlayabilmek için ‘üç köyde markalaşalım’ diyerek yola çıkıyoruz. Kadınların burada kurmak istediği bir kooperatif var, eşim ilgileniyor. Burada kurulacak kooperatifte ürünleri toplayıp satıcısına ulaştırıyor olacağız. Bu işin manyetosu burası olacak. Buradan başlayıp devam edecek ki diğerleri de güvenip bu işe girebilsin. Çiftçiler, senelerdir yapmış olduğu tarımdansa bu bitkiye girmesinin kendisinin karına olacağını düşünmesiyle üretime başlayabilir.”

Tüzün, kent genelinde 16 kooperatifi desteklediklerini, aronya meyvesinin satılacağı kooperatifi de destekleyeceklerini sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın