ARONYA HAKKINDA BİLMEDİKLERİNİZ

ARONYA NEDİR?

Aronya meyvesi, chokeberry adıyla da bilinen gülgiller familyasına ait olan bir çalı bitkisidir. Yüksek antioksidan ve pek çok vitamin içerdiğinden dolayı sağlığa olumlu etkileri sayesinde “süper meyve” olarak adlandırılmaktadır. Anavatanı Kuzey Amerika olan aronya meyvesi, son yıllarda ülkemizde de üretilerek adını duyurmaya başlamıştır. Aronya kimler tarafından kullanılmış, nasıl tüketilmeli, hangi hastalıklara iyi gelir gibi soruların yanıtlarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

ARONYA MEYVESİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Aronya, bilinen diğer meyvelerden daha fazla antioksidan içermesinin yanında C vitamini, PP, B, E vitamini ve yüksek miktarda antosiyanin de içermektedir. Aynı zamanda potasyum, magnezyum, kalsiyum, manganez ve yüksek oranda lif içeren aronya meyvesinin belirli hastalıkların tedavisinde öne çıktığı bilinmektedir.

ARONYA MEYVESİ NASIL TÜKETİLİR?

Küçük ve siyaha yakın mor aronya meyvelerini taze tüketmenin yanında meyve suyunu, tozunu, reçelini, sirkesını, yoğurtunu, dondurmasını ve kurusunu yaparak tüketebılırsınız.

ARONYA HANGİ ÜLKEDEN GELDİ VE MENŞEİ NERE?

Ana vatanı Kuzey Amerika olan aronya en çok Polonya’da üretiliyor. Dünyadaki toplam üretimin yüzde 90’ı Polonya’da gerçekleşiyor. Bu ülke dışında, ABD, Kanada, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Almanya ve Ukrayna’da yetiştiriliyor.

ARONYA HANGİ İKLİMLERDE YETİŞİR?

Aronya, sert iklim koşullarına karşı oldukça dirençli bir bitki türüdür. Kışın sert geçtiği bölgelerde -25° C sıcaklığa kadar dona karşı direnç gösterir ve şehir içinde yer alan bahçelerde kirliliğe karşı oldukça dayanıklı, güçlü bir bitkidir.

ARONYA NE KADAR BOYLANIR VE NE TARZ BİR BİTKİDİR?

Aronya, çalı şeklinde olan bir bitki olup bu bitkinin boyu en fazla 1,5 – 2 m aralığında olmaktadır.

ARONYA FİDANLARININ ÖMRÜ VE MEYVE VERİMLİLİĞİ NE KADARDIR?

Fidanların ömrü minimum 25 yıl. İyi bakımlı bahçelerde süre 30 yılın üzerine çıkıyor. 1 dekardan yaklaşık 1500 kilo ürün alınıyor. Bakım ve sulama iyi yapılırsa verim 2 tona kadar çıkabiliyor.

Bizimle iletişime geçin